Dardanelles Green

Project Summary

The competition for a new City Centre for the town of Dardanelles, Turkey asked for an energy-efficient building. It called for a novel approach in design and engineering. I came up with the idea of inverting the structure. The exposed underside cools this building complex, a necessary choice for the warmer climate of the area.

Open Interiors with Deconstructive Layout

Inside, the building functions are scattered around one gigantic internal mass, much like Centre Pompidou in Paris. Internal functions include town administration, social spaces, exhibition areas, conference rooms, even a multi-functional theatre, which I designed in a circular format.

The inverted construction scheme produces a building mass that’s mostly made of gigantic consoles, supported by the central ring formation.